News

Для вчителів, учнів та громади: новітній простір у школі Тростянця

Нещодавно відкритий у Тростянецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - закладі дошкільної освіти №5 сучасний освітній простір уже встиг стати не лише осередком формальної та неформальної освіти. Зараз це ключова ланка, через яку налагоджується комунікація освітян, учнів, батьків, а також місцевої влади і громади.

Створити цей простір вдалося завдяки проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій». До нього Тростянецький ЗЗСО-ЗДО №5 долучився разом із чотирма освітніми закладами з інших регіонів України, які також постраждали від рашистських загарбників.

trost1 1140

Окупація варварів

До лютого 2022 року Тростянець фактично був робочою вітриною реформ та різноманітних новацій під самим боком росії. Розташоване лише за 30 км від російського кордону, це 20-тисячне місто на Сумщині майже одразу було окуповане.

Рашисти зайшли сюди в перший же день повномасштабного вторгнення в Україну і більш як місяць тримали місто у заручниках. Його багато разів обстрілювали, при чому окупанти, схоже, намагалися навмисно завдати якомога більше руйнувань. Цих сучасних ординців шалено розлютив порядок і добробут, що панували у Тростянці. Тому вони й намагалися максимально понищити зелені зони, парки, велопрокат, сучасну лікарню та заклади культури.

Загалом у місті були зруйновані повністю або частково 11 медико-лікувальних і 8 освітніх закладів, а також майже півсотні об’єктів торгівлі та сфери послуг. Під час окупації рашисти обікрали станцію швидкої допомоги, забрали обладнання та медпрепарати, спецавтомобілі. А в палаці дітей та юнацтва ці варвари з сусідньої недокраїни порізали дитячі костюми, поламали мольберти й інше обладнання, розтрощили поробки дітей.

Водночас місто було фактично заблоковане – до Тростянця ніхто нічого не міг підвезти. Мешканці, які залишились у своїх домівках, якийсь час ще трималися на своїх запасах, допомагаючи один одному. У цьому ж Тростянецькому ЗЗСО №5 вчителі разом із директоркою змогли організувати випікання хліба – аби хоч якось підтримати містян в окупації. І якби вона потривала ще трохи довше, наслідки могли б бути набагато гіршими.

Однак наприкінці березня окупанти залишили Тростянець, і мешканці узялися відновлювати своє місто. При цьому місцева влада запропонувала, щоб це була не просто відбудова – хотілося, де це можливо, зробити краще, аніж було.

Простір, арт- чи офіс-центр? Усе разом!

Власне, ідея створення сучасного освітнього простору в ЗЗСО №5 з’явилася ще до повномасштабного вторгнення. Освітній заклад уже брав участь у Програмі підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». І для ефективної імплементації демократичних засад в освітнє середовище та щоби розвинути навички ефективної співпраці між учасниками освітнього процесу необхідно було сформувати певну територію, на якій могла б відбуватись така взаємодія.

Так виникла потреба створити осередок, де всі учасники освітнього процесу можуть співпрацювати, вирішувати поточні питання і формувати демократичні засади роботи закладу. Таким місцем стала учительська.

На думку членів команди змін, слово «учительська» – це щось ніби з минулого. Тож прийшов час оновити і назву, і її внутрішній зміст. «Адже ми йдемо в Європу, сповідуємо демократичні цінності, вносимо інновації в навчання, таким чином крок за кроком будуємо майбутнє сучасної освіти», - підкреслила директорка закладу Ірина Бондаренко.

До слова, спершу команда Тростянця виношувала ідею створити у своєму закладі освіти арт-центр для дітей ОТГ. Аби у них була можливість розвивати мистецькі здібності та місце для проведення концертів, мистецьких майстеркласів, виставок чи літературних вечорів тощо. Однак згодом, після тренінгів, які представники Тростянця пройшли у Львові разом із чотирма іншими командами, початкова ідея трансформувалася у створення сучасного освітнього простору.

Участь у проєкті дала змогу облаштувати приміщення сучасними офісними меблями, проєктором, мультимедійною дошкою. Тож шкільна громада отримала сучасний, світлий, зручний освітній простір для відпочинку, занять, спілкування, обміну досвідом, зустрічі гостей. Тут відбуваються різноманітні заходи за участю вчителів та учнів, представників влади, громадських організацій, управління освіти.

Із залученням представників двох філій ЗЗСО №5 проводяться педагогічні ради, а також різноманітні наради, тренінги. Започатковано понеділкові зустрічі з психологом в рамках проєкту «Завжди поруч». А нещодавно шкільна спільнота взяла участь у занятті з елементами тренінгу «Перша психологічна допомога» в рамках проєкту «Готовність шкіл до соціальної згуртованості».

Завдяки технічному забезпеченню освітній заклад проводить плідні зустрічі з педагогами філій щодо обміну досвідом. Засідання Ради школи (до її складу входять адміністрація закладу, вчителі, учні, батьки) тепер відбуваються у затишній обстановці.

Окрім того, у відремонтованому приміщенні педагоги мають змогу випити кави, послухати класичну музику, усамітнитися, отримати заряд позитивної енергії, відпочити, перезавантажитися. Також цей освітній простір є осередком учнівського самоврядування. Саме тут відбуваються цікаві зустрічі з профорієнтації для старшокласників опорного закладу та філій.

Розповідаючи про те, як вдалося втілити проєкт, представники шкільної команди Тростянця запевняють, що труднощів не виникало практично на жодному етапі. «Усе можливо, коли працюєш в одній команді з однодумцями», - пояснила Галина Прядка, учителька початкових класів.

Загалом проєкт позитивно позначився на всіх учасниках освітнього процесу, а також на представниках влади, управління освіти та організацій громадянського суспільства. У планах на майбутнє – залучити меценатів для покращення якості освіти в закладі та збільшення кількості заходів (особливо мистецьких).

«Відповідно до своєї головної ідеї, освітнє середовище має служити всім учасникам освітнього процесу, розвивати потенціал учнів та педагогів. Цей сучасний освітній простір – мрія, яка стала реальністю», – підсумовуючи проєкт, сказала секретар Тростянецької міської ради Наталія Ковальова.

Мрія шкільної громади Тростянецького ЗЗСО №5 була втілена в життя. Водночас у мерії намагаються реалізувати мрії мешканців про сучасне і безпечне місто. Тому працюють над презентованим торік майстер-планом Тростянця на 25-річну перспективу, що базується на засадах стійкості та сталості, за якими розвиваються міжнародні спільноти. Тож у місті планують створити центр переробки побутових відходів, збудувати станцію очищення води, а також енергоефективно реконструювати громадські будівлі та житлові будинки.

І шанси реалізувати задумане, зважаючи на підходи та вектори розвитку закладів освіти в Тростянці, зростають із кожним роком. Як наголошують учасники команди змін ЗЗСО №5, для досягнення кращих результатів варто брати участь у якомога більшій кількості проєктів. Перестати сумніватися у собі та своїх можливостях. Зруйнувати стіни-перепони у своїй голові та не тримати у ній нові ідеї, а максимально втілювати їх у життя.

Проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

trost2 1140

trost3 1140

trost4 1140

trost5 1140

 

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives