News

Молодіжний хаб «TANDEM»: нові можливості для школярів та мешканців Марганця

У перший день весни на базі Марганецького ліцею № 3 відкрили молодіжний культурно-освітній хаб «TANDEM». «Відтепер для всіх, хто молодий душею, є місце для зустрічей і втілення в життя найкреативніших ідей. Кожен може запропонувати проведення тренінгів, майстеркласів, зустрітися з творчими людьми міста, волонтерами та просто цікавими людьми, які бажають змінювати нашу Марганецьку громаду на краще», - так про свою новацію повідомили на сторінці закладу освіти у мережі Facebook.

Цій події передували не один місяць роздумів, навчання та підготовчої роботи. Але результат того вартий! Адже у непростий воєнний час проєкти у сфері освіти – це надважлива інвестиція у майбутнє.

Як з’явився цей проєкт у Марганці? І чому саме культурно-освітній хаб? Зробимо невеличку ретроспективу і звернімо увагу на шлях від ідеї до її втілення – можливо, комусь цей досвід стане у пригоді.

 

Margn vidkr1 1140

 

Margn vidkr2 1140

 

Організувати молодь

Як зараз пригадують учасники «команди змін» Марганецького ліцею №3, ідея проєкту з’явилась не одразу. І якийсь час вони не могли визначитись, який саме напрям обрати. Думали і про спортивно-ігровий майданчик, і про інтерактивний сквер. Але хотілося втілити таку ідею, яка б влаштовувала усіх та задовольняла і потреби закладу освіти (як ініціатора участі у проєкті), і потреби громади.

Організаційні та методичні навички роботи ініціативна група з Марганця здобувала минулого літа у Львові, куди учасників проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» запросив Центр освітніх ініціатив за підтримки ІСАР Єднання.

Аналізуючи ситуацію в місті, команда звернула увагу на відсутність єдиного простору, де молодь, учнівство та громадські організації могли б збиратися для того, щоби кооперуватись та реалізувати власні ініціативи. 

Загалом молодіжний рух у місті розвинений слабо. Відомо хіба що про кількох молодих людей, які займаються волонтерством. У мікрорайоні ліцею №3, де мешкає доволі багато молоді, відсутні заклади для розвитку дитячої творчості та лідерства, є лише спорткомплекс та еколого-натуралістичний центр. Громадські організації у Марганці існують, але їх діяльність ситуативна, немає партнерської взаємодії між активною молоддю міста, ГО та органами місцевого самоврядування.

«Ми бачимо, що в нашій громаді людям не вистачає спілкування. Ми живемо між обстрілами і сиренами, наше колись активне життя і спілкування перемістилося в онлайн. Тож у певному сенсі ми втрачаємо нашу молодь, яка багато часу проводить із ґаджетами. Тому для нас важливо сприяти громадянській освіті молодих людей, їхньому розвитку, популяризації здорового способу життя, волонтерства, молодіжному підприємництву, підвищенню рівня мобільності молоді тощо», - зазначає  Алла Супрун, вчитель історії Марганецького ліцею №3.

Логічно, що у цій ситуації основний акцент спершу спробували робити на молодь громади. Але вже під час роботи над проєктом члени команди зрозуміли, що молодь – ширше поняття, це усі, хто себе вважає молоддю. Це люди різного віку та професій, але вони – вільні, прагнуть змін та хочуть розвиватись чи мають бажання іноді просто поспілкуватися.

«Врешті-решт головна ідея проєкту вилилась в те, що створений простір охопить різні категорії мешканців міста і стане майданчиком для розвитку неформальної освіти в громаді, генерування ідей, об’єднання зусиль громадян для реалізації свіжих суспільно-корисних ініціатив у Марганецькій ОТГ. А також стане своєрідним хабом для творчості та взаємодії марганчан. Так народився наш «TANDEM» -  чудове місце, де можна гарно провести час та відвідати безліч подій на будь-який смак!», - говорить координаторка проєкту, директорка Марганецького ліцею №3 Юлія Лук’яненко.

Особливих труднощів під час реалізації ідеї не виникало, адже над ним працювала команда зацікавлених людей, кожен долучався до роботи, і завжди було з ким порадитись. Хіба що іноді бракувало безпосереднього спілкування і можливостей частіше зустрічатися наживо, адже Марганецька громада перебуває під регулярними артобстрілами російських окупантів, тож частину організаційних заходів довелося перенести в онлайн-режим.

Хід роботи над проєктом його учасники активно висвітлювали у соцмережах, намагаючись зацікавити якомога більше людей. Місцеві мешканці за цією діяльністю спостерігали, виявляли зацікавлення, підтримували. Але, як зізнаються члени команди, їм іноді не вистачало безпосередньої допомоги й участі представників місцевого самоврядування.

Також відчувалися труднощі з тим, як заохотити інших, особливо молодь, доєднатися до проєкту. Тоді виникла ідея залучити марганчан до обговорення назви майбутнього хабу і провести відповідне опитування у соцмережах. Користувачі соцмереж та місцеві мешканці активно відгукнулися на заклик: у підсумку організатори отримали близько сотні пропозицій, з яких обрали п’ять найцікавіших і виставили їх на голосування. Саме так і з’явилася назва культурно-освітнього хабу – «TANDEM».

«Про все, що ми робили під час проєкту, ми розповідали у соцмережах. Наші новини підхоплювали і розповсюджували місцеві пабліки, а люди почали писати нам і пропонувати свої ідеї щодо заходів, які можна провести у хабі: це і майстеркласи з бісероплетіння, і організація клубу «Третя молодість», «Школа лідерів». Містяни, які виїхали за кордон, пропонували влаштувати онлайн-посиденьки з виконанням українських пісень, місцеві волонтери – збиратися для в’язання шкарпеток для ЗСУ», - пригадує заступниця директора Марганецького ліцею №3 Крістіна Пилипенко.

Потужну підтримку майбутній хаб здобув серед батьків учнів та учениць. «Ми, батьки, із задоволенням підтримали ініціативу нашого ліцею, адже це все заради наших дітей. Моя донька любить займатися рукоділлям, і у нас вже є кілька ідей, які міні-проєкти з соціального підприємництва ми можемо організувати на базі цього хабу», - зазначила Наталія Свистунова, мама однієї з учениць ліцею.

Об’єднавча сила проєкту

Марганець розташований на березі Дніпра прямо навпроти окупованого Енергодару та ЗАЕС. І рашисти періодично обстрілюють українську територію. Проте навіть така складна ситуація не змогла завадити роботі над проєктом хабу.

Радше навпаки – проєкт допоміг об’єднати різних людей навколо спільної справи. І якщо під час реалізації проєкту органи місцевого самоврядування були не надто активними, то на урочисте відкриття молодіжного хабу завітало багато гостей: батьки, вчителі, директори інших шкіл міста, представники відділу молоді виконкому, начальник управління освіти, депутат місцевої ради, заступник міського голови та молодь. І просто під час заходу народилося багато нових ідей, з’явились нові можливості і пропозиції щодо співпраці.

«Дякую Марганецькому ліцею №3 за цю ініціативу, за те, що в такі складні часи ми маємо привід зустрічатися, спілкуватися, творити, адже це, безумовно, об’єднує громаду», - зазначила Ірина Міняйло, депутатка Марганецької міської ради.

Традиційно дуже тішилися появі молодіжного хабу батьки: «З початком війни наш ліцей спорожнів, діти навчаються дистанційно, батьки підтримують контакт з учителями також в режимі онлайн. А зараз сюди повертається життя, що дуже важливо і для громади в цілому, і, звичайно, для підняття престижу нашого ліцею», - вважає марганчанка Лілія Король-Воронська.

Завдяки коштам проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу» для молодіжного хабу в Марганці придбали оргтехніку (ноутбук, багатофункціональний пристрій, роутер), а також настільні ігри, мольберти, швейні машинки, акустичну систему та інше приладдя. Але найголовніше – що марганчани отримали новий «центр тяжіння», в якому з’явилися нові можливості насамперед для школярів та молоді, їхнього розвитку та спілкування.

«Нам такий проєкт, здається, був просто необхідним. На мою думку, нам завжди не вистачало дієвої комунікації, ефективної співпраці, цікавих ініціатив у громаді. У ході реалізації проєкту більш тісними стали відносини між владою, громадою та освітнім закладом, адже нас об’єднала спільна мета. Крім того, сподіваюсь, що простір, створений на базі нашого ліцею, відкриє нові можливості для розвитку громади, надихатиме на нові ідеї та проєкти, а наш ліцей стане центром тяжіння для активних мешканців міста», - ділиться своїми міркуваннями директорка ліцею Юлія Лук’яненко.

Ці думки поділяє й очільниця управління освіти міста Олена Дядюра. «Зміни на краще не відбуваються самі по собі. Для цього кожен громадянин має брати участь у житті своєї громади. Завдяки колективу ліцею №3 у нашому місті з’явився такий простір неформальної освіти, майданчик для зустрічей, проєктів, соціального підприємництва та різних ініціатив», - зазначила пані Олена.

Проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Margn vidkr3 1140

 

Margn vidkr4 1140

 

Margn vidkr5 1140

 

Margn vidkr6 1140

 

Margn vidkr7 1140

 

Margn vidkr8 1140

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives