News

Славутицька гімназія «КрОКус»: Коли безпека на першому місці

Навряд чи у далекому 1986 році, коли для евакуйованих працівників ЧАЕС  засновували місто Славутич, хтось із його новоселів міг подумати, що йому доведеться пережити не лише техногенну катастрофу, а ще й війну. І через 36 років – навесні 2022-го – місто протягом декількох кількох днів було спочатку ізольоване, а потім окуповане рашистськими військами.

Через певний час після звільнення міста його життєдіяльність вдалося відновити. Але жити, працювати і навіть вчитися доводиться з урахуванням нинішніх реалій. Адже до українсько-білоруського кордону – якихось 14 км. А повітряні тривоги стали майже щоденним небезпечним «інгредієнтом» освітнього процесу.

Однак незважаючи на загрози, освітяни Славутича намагаються дбати про безперервність та безпечність освітнього процесу. У цьому навчальному році з вересня 2023-го, заклади освіти міста працюють в очному форматі. Це потребує і нової культури безпечної поведінки учнів та учениць, і спеціально облаштованих освітніх просторів.

slavutytska himnaziia krokus 03

«Безпека – це важливо!» – переконані члени ініціативної групи освітян зі Славутича. Влітку 2023 року вони приєдналися до проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій». І для початку пройшли тематичні навчання «Освітні проєкти в громаді» та «Посилення самоврядності закладу освіти і стала співпраця між закладами середньої освіти та органом місцевого самоврядування». Учасників тренінгів ознайомили із важливими аспектами залучення усіх стейкхолдерів для реалізації стратегічного плану та плану повоєнного відновлення у громаді.

«Сама назва проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу» надихнула нас ідеологічно! На той час ми працювали над створенням в укриттях закладів освіти умов для повноцінної роботи під час повітряних загроз. І проєкт саме надавав нам такі можливості», - пригадує Ніна Єрьоміна, начальниця управління освіти і науки Славутицької міської ради.

За словами директорки Славутицької гімназії «КрОКус» Алли Ігнатової, майже щодня їм доводиться переривати навчальний процес через повітряні тривоги. У школі є облаштоване укриття, до якого не було проведено інтернет, тому там неможливо було проводити повноцінне безперервне навчання.

Тож команда славутичан, повернувшись після тренінгів до рідного міста, узялася за створення безпечного освітнього простору для місцевих школярів.

Завдяки участі в проєкті, який реалізує Центр освітніх ініціатив за підтримки ІСАР Єднання, у Славутицькій гімназії «КрОкус» було забезпечено інтернетом протирадіаційне укриття, облаштовано медіазону для продовження навчання під час повітряної тривоги. Також 16 січня 2024 року відкрито «Клас безпеки» і реалізовано освітній проєкт «Макет нашої громади». Водночас педагоги закладу розвинули свої професійні компетентності на фасилітованому курсі щодо формувального оцінювання «ФОКУС».

Для команди Славутича це не перший досвід проєктної діяльності. Тож, за їх словами, загалом учасникам було легко взаємодіяти, комунікувати, узгоджувати і, відповідно, досягти результату.

«Труднощів для команди не було, адже всі організаційні та інші виклики легко долати, коли у проєкту є такі досвідчені експерти, які не лише завжди проконсультують, але й надихають і мотивують до дій своїм власним прикладом. Дякуємо команді проекту!», - зазначила директорка КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міськради Арина Старовойтова.

Не просто «Клас безпеки»

За грантові кошти було закуплено не лише технічне обладнання для Інтернет-мережі, але й тренажери і манекени, імітатор ран і макет міни. За допомогою цього приладдя школярі можуть вивчати правила протипожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, знайомляться з алгоритмом дій у разі надзвичайних ситуацій, формують навички надання домедичної допомоги.

За час проєкту до проведення спільних просвітницьких занять з учнями були залучені фахівці ДСНС, Національної поліції, закладів охорони здоров’я, підрозділ територіальної оборони, військові, волонтери, громадські активісти.

slavutytska himnaziia krokus 01

«Клас безпеки» у гімназії «КрОкус» став сімдесят сьомим у Київській області і першим – у місті Славутич. Передбачається, що його буде задіяно у виховному та навчальному процесі й інших закладів освіти міста.

Але і це – ще не всі його функції.

«Ми мріяли про освітній хаб – і він, завдячуючи проєкту, в нас є! Це атмосферний простір для проведення різноманітних активностей. Тут ми змогли організувати участь наших славутицьких обдарувань в обласному дистанційному етапі предметних олімпіад», - зазначає начальниця управління освіти і науки Славутицької міської ради Ніна Єрьоміна.

Окрім того, що місто намагається максимально задіяти приміщення, у підсумку також виявилося, що дія проєкту поширилася не лише на конкретний ліцей та членів команди, яка його реалізувала, але й на всю місцеву громаду.

«Користуючись знаннями, отриманими у проєкті, ми провели шість стратегічних та візійних сесій з метою написання Плану трансформації системи освіти міста. У цих зустрічах взяли участь педагоги, учні та їх батьки, представники влади та громадянського суспільства. Як результат – був напрацьований план дій та проєктні ідеї для подальшого відновлення безперервності освітнього процесу, які увійшли до Плану відновлення та розвитку Славутицької міської територіальної громади», - підкреслила директорка Агентства регіонального розвитку Арина Старовойтова.

Разом з тим у 2023/2024 році у Славутицькій громаді з'явилась та активно діє Координаційна рада з розвитку освіти.

«Впровадження такого громадського інструменту стало можливим не лише завдяки тому, що у Славутичі живуть і працюють найактивніші освітяни. А ще й тому, що під час навчальних заходів та тренінгів проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах» учасники усвідомили: для вдосконалення освітньої системи міста важливо систематизувати участь усіх – від представників громадянського суспільства і до самих учнів та їхніх батьків, освітян та представників влади», - резюмує Юрій Єгоренко, голова Громадської ради при виконкомі Славутицької міськради.

Проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

slavutytska himnaziia krokus 02

maket nashoi gromady

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives