Новини

5 ідей для учнівського самоврядування від шкіл

Учнівське самоврядування може змінити культуру школи. Але це не станеться автоматично, якщо самоврядування існує формально, не становить цінності для учасників та не впливає на шкільне життя.

Щоб зміни стали реальністю, треба знайти нові підходи та ідеї. Дякуємо школам-випускницям за розповіді про свої новації та пропонуємо зацікавленим командам спробувати запозичити дещо для себе.

Отож, почати варто з виборів до учнівського самоврядування. Як вони відбуваються у вашій школі? Ким і коли створені процедура та алгоритми? Чи не потребують вони змін? Чи всі розуміють, що за чим має відбуватися? Чи виборці мають змогу ознайомитись з програмами кандидатів/-ок? Що стається з кандидат(к)ами, які програли вибори? Хто слідкує за доброчесністю та справедливістю?

  • 21 жовтня в Золотоніській школі №3 проходили демократичні вибори учнівського парламенту. Передвиборна кампанія тривала тиждень. Кожен і кожна могли представити виборцям свою програму. Особливістю виборчої кампанії став командний підхід: претендент(к)и зазадалегідь створили власні команди, з якими ішли на вибори, та презентували спільну програму дій. Усі учні і вчителі школи мали можливість здійснити волевиявлення. Програми майбутніх президентських команд були цікавими і змістовними. Спеціально створена комісія разом з волонтеркою Корпусу Миру Шеннон Картер стежила за прозорістю виборів. Бюлетені, комісії були створені заздалегідь. За результатами виборів перемогла Христина Халілова, яка лише на 6 голосів випередила найближчу суперницю. 
  • У Прилуцькій гімназії № 5 на пост президента Учнівської Демократичної республіки подали заявки та програми 5 кандидатів. Щоб вибір гімназистів був свідомим, на конференції гімназійного активу відбулися дебати претендентів. Протягом виборчого дня працювала виборча комісія, до складу якої входили учні 11 класів. Із 5 кандидатур більшістю голосів обрано президенткою ученицю 9- а класу Крістіну Бутко.
  • В Харківській 80 школі було організовано дебати кандидатів на посаду президента школи. Для деяких претендентів/-ок це був перший досвід публічного виступу, перші запитання від виборців, перші сподівання на перемогу. Тож готувалися старанно й відповідально. Одночасно відбувалися вибори голів комітетів шкільного парламенту.

Вибори – це лише початок. А що ж далі? Як налагодити роботу учнівського врядування? Як знайти баланс між вимогами освітнього процесу й позанавчальними інтересами учнівства? Де межа між підтримкою учнівського самоврядування з боку дорослих та адміністративним контролем і тиском?

    • 25 жовтня в Хмельницькому НВО 23 відбувся День Учня. Він відзначився активністю учнівського самоврядування, учасники якого спробували свої сили в ролі (спів)організаторів різноманітних заходів:
      - тематичних перерв: караоке, дискотека;
      - танцювальних флеш-мобів;
      - експрес-плетіння "Косичка";
      - квестів "Стежками дружби";
      - цікавих передбачень "Майбутнє прекрасне".
      Представники учнівського комітету подякували вчителям за допомогу в проведенні Дня Учня та побажали школярам старанності, терпіння й удачі! 
  • У Хімчинському ліцеї «Інтелект» на початку навчального року відбулося спільне засідання лідерів учнівського парламенту, ініціативної групи «Демократичної школи», директорки ліцею та педагога-організатора на тему: «Як покращити роботу учнівського самоврядування в закладі? Обмін ідей та пропозицій». Присутні обговорили ідеї, напрацьовані на жовтневому тренінгу від Програми «Демократична школа»:

- «круглий стіл за горнятком чаю»,

- «долоньки щедрості»,

- «віконце пропозицій» до програми президента ліцею та учнівського парламенту,

- створення комітету медіації

- запровадження посади омбудсмена.

Вирішили: провести інформаційні зустрічі з учнями та вчителями закладу для популяризації ідей «Демократичної школи» у сфері учнівського самоврядування.

Тішимося цікавими ідеями та сподіваємося, що ви, шановні читачі, знайшли щось важливе для себе. Чекаємо наступних новин!

Більше новин...

logo 2 en

© 2024 Центр освітніх ініціатив