Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Новини

На стажування до Польщі вирушає друга група учасників

Сьогодні зі Львова вирушає на стажування чергова група учасниць і учасників проекту "Підвищення компетентностей демократичного громадянства через формальну, неформальну та інформальну освіту" в рамках Програми Еразмус+ Молодь, який організовує Центр освітніх ініціатив (Львів) у партнерстві з Програмою «Демократична школа». П’ятеро освітян з Львівської, Волинської, Тернопільської, Хмельницької та Полтавської областей упродовж 2 тижнів вивчатимуть досвід і спосіб роботи Fundacja Civis Polonus (Варшава), що активно займається розвитком учнівського самоврядування, підтримкою молодіжних рад та іншими ініціативами, що підтримують участь молоді у прийнятті рішень.

Троє осіб з цієї групи представляють навчальні заклади, що брали і беруть участь у програмі «Демократична школа». Сергій Кутинець, директор школи у с. Залізниця, каже, що хоча його заклад уже належить до випускників програми, проте вони продовжують звертатися до інструменту демократичного розвитку школи; нещодавно використовували його, коли складали план розвитку свого навчального закладу. Svitlana Minchenko Pentsak з Тернопільської ЗОШ №28 розповіла, як на початках участі в програмі колектив школи побоювався інструменту і не розумів потреби реалістично оцінювати ситуацію у своєму навчальному закладі. Проте після року роботи у проекті, на підсумковому оцінюванні, настрій був зовсім інший – стало зрозуміло, що приховуючи проблеми їх не вирішиш. Тому в підсумковому оцінюванні школа в деяких випадках поставила себе на нижчому рівні, ніж при початковому. Очевидно, що така переоцінка відбувалася й у інших школах-учасницях програми, зазначила координаторка Olena Shynarovska. Школи упродовж роботи в програмі поглиблюють своє розуміння демократичних принципів і, зокрема, стають більше самокритичними та відвертими щодо своїх проблем.

Нагадаємо, що за задумом проекту Center for Educational Initiatives, після повернення в Україну стажер(к)и проведуть низку заходів для поширення здобутого досвіду. Також у планах – розробка вправ та занять для розвитку громадянських компетентностей, які будуть доступні в онлайн toolbox-і, тобто в модерованому депозитарії різноманітних навчально-методичних інструментів. Матеріали, які пропонується розробити й апробувати учасникам проекту, будуть, зокрема, спрямовані на синергію між формальною та неформальною освітою у сфері розвитку громадянських компетентностей.

Більше новин...

logo 2 en

© 2023 Центр освітніх ініціатив