News

Завершення довготривалого проєкту IntegrART у Кракові

Привіт! Мене звуть Іра, і нещодавно я закінчила довготривалий проєкт під назвою IntegrART у Кракові. Впродовж 9 місяців я, та ще пʼятеро завзятих волонтерів з різних країн Європи досліджували особливості життя в Польщі, організовували цікаві заходи, працювали в культурних осередках, подорожували та просто весело проводили час. 

Після закінчення навчання в університеті мені хотілось взяти паузу перед початком «дорослого» життя. Вивчаючи різні можливості, я натрапила на волонтерство від Європейського корпусу солідарності. Мою увагу зразу ж привернув проєкт IntegrART, який передбачає організацію мистецьких, культурних, мовних, соціальних, інклюзивних, проєвропейських та продемократичних заходів. Щороку 6 волонтерів з різних країн приїжджають до Кракова аби працювати в 5 культурних центрах та старшій школі. 

IntegrART 01

В рамках проєкту я стала частиною «Klub Kultury Wola». Серед моїх основних обовʼязків була допомога під час подій центру, робота з соцмережами та створення контенту. Проте я завжди мала цілковиту свободу вибору своїх активностей. Беручи до уваги потреби громади, я вирішила організувати авторський цикл уроків з англійської для дошкільнят «Zabawy po Angielsku». Щочетверга малеча мала змогу долучитись до занять і вивчати іноземну мову в ігровій формі. Окрім того, разом з Анастасією, ще однією волонтеркою з України, ми стали редакторками та ведучими програми «Glimpse of UA» в ефірі інтернет-радіо JazzKultura. Щопʼятниці ми розповідали англійською мовою про цікаві факти з української культури, мистецтва та слухали українську музику. Також разом з іншими волонтерами IntegrART ми організували декілька успішних заходів настільних ігор, фотовиставку присвячену Кракову і мистецький фестиваль «Kalejdoskop». Останній став справжньою кульмінацією нашого проєкту, адже підготовка до цієї масштабної події зайняла приблизно 4 місяці! Під час фестивалю всі охочі мали змогу навчитись відеомонтажу, взяти участь в літературному майстер-класі, спробувати станцювати традиційні словʼянські танці, зробити калейдоскоп власноруч, насолодитись виступом музичного гурту і це все ще не вичерпний список активностей!

IntegrART 03

IntegrART 02

У підсумку, можу з впевненістю підтвердити що цей проект розділив моє життя на «до» та «після». Я мала змогу зробити щось корисне для польської громади, поглибити власні знання та навички та здобути безліч нових знайомств зі всього світу. Але найголовніше, мені вдалось популяризувати українську культуру і посіяти зерно любові до України в серцях багатьох іноземців.

Якщо ви досі сумніваєтесь, чи їхати на довготривалий волонтерський проєкт – це Ваш знак!

Про проєкт англійською: We’re turning the page with the best memories and gratitude – Ira from Ukraine

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives