Новини

Розпочинаємо цикл стажувань до Польщі та Словаччини

13 травня у Львові для працівників формальної та неформальної освіти відбулася настановча зустріч перед двотижневим стажуванням у Польщі та Словаччині. Це – перша група стажувальників, які їдуть переймати досвід синергії між формальною та неформальною освітою у сфері розвитку громадянських компетентностей у рамках проекту "Підвищення компетенцій демократичного громадянства через формальну, неформальну та інформальну освіту".
Цей проект реалізується у партнерстві з Програмою підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» Європейського центру ім. Вергеланда. Серед учасників і учасниць стажування широко представлені школи програми та мережа тренерів.
На зустрічі обговорювали важливість розвитку громадянських компетентностей, зокрема, через загальношкільний підхід та демократизацію шкільного середовища. Andriy Donets представив досвід програми «Демократична школа». Присутні випускники й учасники програми активно долучилися до обговорення. Наталя Ништа, директорка Львівської школи № 69, переконана, що саме участь у програмі мобілізувала й активізувала колектив школи. Отож, завдяки програмі "Демократична школа" пані Наталя вперше за 5 років на посаді директора змогла взяти відпустку й поїхати навчатися. Ольга Слободян, вчителька Тернопільської ЗОШ №28, підтвердила, що у їхній школі відбулися схожі зміни: директор навчального закладу може «дихати вільніше», бо завдяки можливості вільно пропонувати й реалізовувати свої ідеї зросла активність учителів, учнів, а також почуття відповідальності за школу перестало бути притаманним лише її адміністрації.
Віталій Костюк, директор П’ядицької школи, що на Прикарпатті, підхопив думку колег й продовжив, що в цьому і суть демократичної школи: процеси у школі не повинні залежати виключно від директора, як це часто трапляється в українських реаліях. Слід відходити від моделі, за якою прийшов «демократичний» директор і дозволив щось робити. Він не має висувати всі ідеї та призначати відповідальних виконавців. Завдання директора - фасилітувати процеси в школі, у якій ідеї та ініціативи висувають усі учасники освітнього процесу.
За задумом проекту, після повернення в Україну стажери проведуть низку заходів для поширення здобутого досвіду. Також у планах – розробка вправ та занять для розвитку громадянських компетентностей, які будуть доступні в онлайн toolbox-і, тобто в модерованому депозитарії різноманітних навчально-методичних інструментів, який є продовженням посібника «Громадянська відповідальність: 80 вправ…», розробленого в рамках програми «Демократична школа».
Матеріали, які пропонується розробити й апробувати учасникам проекту, будуть, зокрема, спрямовані на проектну діяльність та поєднання формальної і неформальної освіти. Учасники зустрічі вже мають перший досвід власних напрацювань у цьому напрямку. Вони практикують навчання через досвід, через передачу дітям відповідальності, включно з матеріальною. Ця ідея не всіма сприймається позитивно, але, як зазначив пан Віталій, "часто дітям не хочуть давати можливості, надмірно їх страхують упродовж навчання в школі, а потім відпускають зовсім без досвіду в доросле життя".
Наступний цикл стажувань у Словаччині та Польщі відбудеться наприкінці травня та у червні. Учасники ознайомляться з досвідом роботи молодіжного центру у м.Кошице та з діяльністю фундації Civis Polonus (Варшава), що активно займається участю молоді у прийнятті рішень: розвитком учнівського самоврядування, підтримкою молодіжних рад тощо.
Проект "Підвищення компетенцій демократичного громадянства через формальну, неформальну та інформальну освіту" фінансується Європейським Союзом в рамках Програми Erasmus+ Youth. Організатором є Центр освітніх ініціатив зі Львова у партнерстві з Програмою «Демократична школа».

Більше новин...

logo 2 en

© 2024 Центр освітніх ініціатив