Новини

Урок демократії в школі: порадник

У листопаді 2013 - лютому 2014 в Україні відбувалася боротьба за збереження демократичного устрою та суверенітету нашої держави. Важливо згадувати та осмислювати ці події разом із молодшим поколінням громадян нашої держави. Пропонуємо вам підбірку інтерактивних вправ, які можуть стати основою для проведення уроків демократії чи інших заходів, які ви плануєте у своїх школах для вшанування подій 2014 року. Ця підбірка покликана сприяти виконанню листа МОН України №1/9-790 «Щодо вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні» (від 24.12.2019).

Також хочемо нагадати, що 16 січня 2014 року Верховна Рада з порушенням процедур прийняла так звані диктаторські або драконівські закони, спрямовані на унеможливлення протестів, придушення Майдану. Ці події мають нагадувати нам про крихкість демократії у сучасному світі та потребу відстоювати її цінності на щодень. 

демократія.jpeg

Урок демократії можна провести під час виховних годин, але можна й пристосувати запропоновані нижче інтерактивні вправи до предметів (історія, географія, громадянська освіта, тощо). Запропоновані нижче вправи можна використати для проведення й інших заходів у ваших школах. Важливо, щоб учителі разом із учнями подумати про те, що таке демократія, зрозуміли, що в сучасному суспільстві продовжують існувати загрози для демократії, а кожен/кожна з нас своєю поведінкою може сприяти формуванню культури демократії в українському суспільстві. 

Запропоновані нижче вправи - з посібників Ради Європи або розроблені Програмою «Демократична школа». Їх можна використовувати в 7-11 класах, а деякі з них, дещо спростивши, можна провести й у 5-6 класах. 

Для зручності їх поділено за такими темами:

  • що таке демократія (осмислення поняття)
  • загрози для демократії (як демократія може перетворитися в диктатуру)
  • культура демократії (як кожен/кожна з нас може розбудовувати демократію на щодень)
  • демократія в дії (вправи та симуляційні ігри, які дозволяють відтворити елементи демократичної співдії у суспільстві)

Сподіваємося, ці вправи будуть для вас корисними.

А також будемо вдячними, якщо поділитеся з нами інформацією про те, як пройшли уроки демократії у ваших школах. 

1. Що таке демократія? 

Важливо не просто розповідати учням про демократію, а саме розмовляти з ними про те, як вони розуміють поняття «демократія». Дуже важливим є розуміння та обговорення цього поняття, а не вивчення визначень. Адже демократія – це досить складне і багатовимірне поняття, яке стосується багатьох аспектів життя людини, громадян та суспільства. Для такої бесіди з класом можна застосувати такі вправи:

«Демократія через цитати»

Вправа допоможе обговорити різні розуміння поняття «демократія» й формувати власне розуміння. Обираючи ті чи інші цитати, цю вправу можна зробити доступною для різних вікових категорій учнів. Вправу розроблено тренерським колективом Програми «Демократична школа»

«Стіна тиші», вправа з посібника «Навчання демократії: збірник практичних занять з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини» Ролфа Голлоба та Петера Крапфа. Вправа допоможе учням і ученицям познайомитися з тим, як вони розуміють поняття демократії, поставити собі запитання на майбутнє.

«Що таке демократія?»

Вправа допоможе виробити спільне розуміння поняття «демократія». Вправу розроблено тренерським колективом Програми «Демократична школа»

«Діамант демократії»

Вправа допоможе ученицям і учням подумати про основні елементи сучасної демократії та їхню важливість. Вправу адаптовано тренерським колективом Програми «Демократична школа»

 democracy.jpg

2. Загрози для демократії 

«Мої почуття щодо диктатури», вправа з посібника «Навчання демократії: збірник практичних занять з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини» Ролфа Голлоба та Петера Крапфа. Вправа допоможе учням зрозуміти відмінність між диктатурою та демократією та усвідомити, що демократія – це процес, який постійно перебуває перед викликами і загрозами, навіть у сучасних суспільствах. 

Порада: можна запропонувати ученицям й учням заздалегідь підготовані ознаки диктатури, які б  спиралися на положення диктаторських законів 16 січня 2014 р. 

У старших класах можна запропонувати ознайомитися з уривками з текстів цих законів і самим обрати положення, які могли б спричинити встановлення диктатури в Україні.

democracy (1).jpg

3. Культура демократії. Як ми розбудовуємо культуру демократії на щодень? 

Порада: Запропоновані у цьому блоці вправи можуть також підійти для інтерактивного проведення зборів педагогічного колективу або ж як елемент батьківських зборів. 

Для обговорення цього пропонуємо використати карткову гру «Картки демократії для всіх». Картки можна скачати в бібліотеці Програми «Демократична школа». Одного набору карток може вистачити на групу з 20 осіб. Якщо ваш клас більший, варто видрукувати два набори карток.

«Що я роблю для розбудови демократичної культури вже зараз?»

Вправа допоможе проаналізувати власну поведінку й усвідомити, які її елементи сприяють утвердженню культури демократії. Вправу розроблено тренерським колективом Програми «Демократична школа»

«Демократична/ий я у майбутньому»

Вправа допоможе замислитися над власною поведінкою і подумати, які вміння та ставлення (компетентності) кожному/кожній ще варто розвивати для розвитку культури демократії в українському суспільстві. Вправу розроблено тренерським колективом Програми «Демократична школа»

Порада: З іншими варіантами використання «Карток демократії для всіх» в школі можна ознайомитися, переглянувши вебінар від Програми «Демократична школа». 

«На сходинках», вправа з посібника Ради Європи «Компас». Ця вправа включає в себе рольові ігри та дискусії. Учасники міркують над сенсом участі молоді та обговорюють шляхи підвищення їх власної участі в місцевій громаді. Учні та учениці зможуть подумати над тим, як молодь може брати активну участь у житті школи та громади, і про фактори, які перешкоджають або полегшують це. Обговорення також допоможе розвивати почуття відповідальності за свої власні дії.

z2kkx5-swc6i2xnwi3km6cuaveogfuucxqfdgfz.png

4. Демократія в дії 

«Виборча кампанія», вправа з посібника Ради Європи «Компас». Ця вправа побудована на дискусії щодо прав і обов’язків, що пов’язані з демократією та демократичного обговорення. Учні та учениці розглянуть деякі суперечливі аспекти демократичного суспільства, здобудуть практику та розвинуть вміння слухати, дискутувати і переконувати.

«Узи співпраці», вправа з посібника Ради Європи «Компас». Ця вправа включає перемовини щодо прав та обов’язків громадян, уряду, недержавних організацій та ЗМІ у демократичному суспільстві. Вона допоможе учням і ученицям зрозуміти зв’язки між правами та відповідальністю, розвивати навики ведення дискусії та співробітництва й актуалізує питання громадянської відповідальності.

«Мечеть у місті Колисанка» вправа з посібника Ради Європи «Компас» (дещо спрощений варіант цієї вправи див. у посібнику «Громадянська відповідальність», с. 81-83). В цій вправі розглядається питання стосовно будівництва нової мечеті в християнському районі через імітацію засідання міської ради. Учні та учениці зможуть відчути реальні конфлікти, щодо потреб різноманітних громад, які можуть виникнути під час засідання, розвинути навички дебатів та аналізу.

«Країна гідності» - це настільна гра, яка, з одного боку, звертає увагу на соціальні права людини, а з іншого – є симуляцією роботи парламенту. 

Більше новин...

logo 2 en

© 2024 Центр освітніх ініціатив