Вхід

E-mail *
Пароль *
Пам'ятати мене

Новини

Враженнями діляться учасники другого стажування у Варшаві

От і завершується друге стажування у Варшаві учасників проекту "Підвищення компетентностей демократичного громадянства через формальну, неформальну та інформальну освіту" в рамках Програми Еразмус+ Молодь, який організовує "Центр освітніх ініціатив" (Львів).

Своїми враженнями ділиться учасниця стажування Оксана Дячок: "Ми вивчаємо досвід роботи Fundacja Civis Polonus, що активно займається розвитком учнівського самоврядування, підтримкою молодіжних рад та іншими ініціативами, спрямованими на включеність молоді у громадське життя міста.

Ми відвідали школу № 340 (Ursynów), де побачили приклад ефективної дії учнівського самоврядування, що має реальний вплив на прийняття рішень у шкільній спільноті.  В реаліях польської системи освіти можна простежити  відому нам з тренінгів у Львові  «Драбину участі Р.Харта», коли дитячі ініціативи підтримуються і координуються дорослими, адже кожне учнівське самоврядування має тут свого наставника, в даному випадку – це пані Magdaleną Kalinowską.

Мали зустріч з Dorotą Kapuścińska, яка в міській раді опікується проектами щодо налагодження комунікації між владою, неурядовими організаціями та школами. Вражають масштаби такої діяльності, адже тут добре усвідомлюють, що успішне майбутнє країни – в руках активної молоді. 

Познайомилися з роботою Варшавського центру інновацій та тренінгів з освіти (схоже на наші інститути післядипломної освіти, але з більшим сегментом повноважень). Пані Izabelą Witczak розповіла про особливості функціонування навчальних закладів, структуру підготовки вчителів, види роботи Центру. Зокрема, вони проводять чимало заходів не лише для педагогів, але й для учнів та  батьків, допомагаючи згуртовувати всіх учасників освітнього процесу.

Кожен район Варшави має один чи навіть декілька так званих Miejsce Aktywności Lokalnej (місцевих громадських центрів), які залучають мешканців до громадського життя: є окремі проекти для дітей, молоді, старшого покоління. Olga Rusinek познайомила нас з роботою одного з таких центрів та запропонувала стати учасниками запланованої на 8 червня конференції (на кшталт EdCamp), щоб показати польським вчителям особливості української системи освіти, оскільки щороку тут збільшується кількість учнів-українців.

Кожен наш день змістовний і емоційний. Але і навчання, і відпочинок переконують  у головному: людина тут – понад усе! Настільки детально продумані потреби кожного, спрогнозовані наперед буденні  кроки дитини, людини з обмеженими можливостями чи повного сил студента, що це викликає справжнє захоплення! Ми віримо, що Україна має перспективи європейського розвитку, варто лише кожному відповідально робити свою справу!

* * *

Кінець навчального року в Польщі вже традиційно пов’язаний з низкою пізнавально-розважальних заходів. В рамках проекту «Підвищення компетентностей демократичного громадянства через формальну, неформальну та інформальну освіту»  у співпраці з Fundacja Civis Polonus українські вчителі Оксана Дячок, Світлана Мінченко та Катерина Павлушенко  стали учасниками кількох таких пікніків, зокрема, 8 червня - у школі №114, а 9 червня – у школі №354. Захоплюючі майстер-класи, веселі аніматори, концерти юних талантів, спортивні розваги були родзинками родинного свята, яке має на меті згуртувати всіх учасників освітнього процесу. Дійство у школі №114 нас реально вразило своїм розмахом і кількістю учасників (перші 14 фото - звідти)! 

А справжнім святом науки став пікнік на території Національного стадіону,  який проводиться у Варшаві понад 20 років і є найбільшим в Європі заходом під відкритим небом. Щорічно в ньому беруть участь близько 200 представників польських та іноземних наукових, дослідницьких і культурних установ, а також десятки тисяч відвідувачів, кожен з яких може взяти участь у демонстраціях та експериментах. Організатори Наукового пікніка - Польське радіо і Центр науки «Коперник», який ми нещодавно також відвідали та отримали чимало позитивних вражень."

Більше новин...

logo 2 en

© 2023 Центр освітніх ініціатив